Een plek in een gezinshuis vinden! Een speld in een hooiberg? Niet meer!
In Nederland zijn ruim 500 zelfstandige gezinshuizen en ongeveer 465 gezinshuizen in loondienst. Althans dat zijn de voorzichtige aantallen die NJI heeft berekend in 2020*. Samen bieden deze gezinshuizen ruim 3600 plekken voor jeugdigen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen.
En toch staan er nog altijd heel veel jeugdigen op wachtlijsten, wachtend op een plek waar ze hun leven weer kunnen oppakken. Vooral kinderen en jongeren met een (licht) verstandelijke beperking, kinderen en jongeren met hechtings- en gedragsproblematiek en kinderen en jongeren met een autismespectrumstoornis zijn vaak lastig plaatsbaar, terwijl dat nu juist de problematieken zijn, waar veel gezinshuisouders in geschoold zijn.
Tot voor kort moesten degene die op zoek waren naar een passende woonplek voor hun pupillen het hebben van de contacten die ze zelf hadden, of via via verkregen. Of deze plekken ook de beste voorzieningen hadden voor de pupillen, was soms noodzakelijkerwijs van minder groot belang. Gewoonweg omdat het de enige plekken waren die men kom vinden.
Met de komst van de LinkedIn-groep Gezinshuisplekken (https://www.linkedin.com/groups/8860753/) is daarin vorig jaar al een belangrijke verandering gekomen. Steeds meer plaatsers weten de weg naar (het aanbod van) gezinshuisplekken te vinden. Met groot succes. De groepsleden helpen elkaar om de juiste plekken te vinden. Maar omdat het aantal leden van de groep inmiddels zo groot is (meer dan 1000 deelnemers), wordt het zoeken en aanbieden van beschikbare plekken steeds onoverzichtelijker.
Tijd voor verbetering, dus!
Met het nieuwe platform Gezinshuis-plekken.nl wordt het vinden en aanbieder van plekken een peulenschil. De handige zoek- en bewaarfuncties zorgen ervoor dat de beste match binnen enkele seconden komen bovendrijven. De website/platform Gezinshuis-plekken.nl is een initiatief van Pleegzorggedoe.nl. Pleegzorggedoe.nl is een bekende, betrouwbare partij in de wereld van pleegzorg en gezinshuiszorg. Zij adviseren, trainen en coachen pleegouders, gezinshuisouders en andere pleegzorgprofessionals rondom samenwerking, zelfzorg en traumasensitief opvoeden. De LinkedIn-groep blijft uiteraard ook bestaan, maar dan als extra oproeptool voor de leden van het nieuwe platform.
GRATIS in beeld bij zoekers en/of aanbieders van beschikbare plekken
Ben je gezinshuisouder, pleegouder, eigenaar van een zorgboerderij en heb je plaats voor een jeugdige (of volwassene) die een plekje nodig heeft? Of verwijzer, plaatser, jeugdbeschermer, behandelaar en op zoek naar eem passende plek voor een pupil? Open een gratis account en ontdek de vele mogelijkheden van het platform. Heb je interesse, maar nog geen plek nodig of beschikbaar? Je kunt je al aanmelden, terwijl je nog geen aanbod of oproep wil plaatsen. Als je voldoet aan de voorwaarden (je bent verwijzer op zoek naar een plek of gezinshuisouder/pleegouder met een beschikbare plek) wordt je aanvraag geaccepteerd.
Kies het pakket van je voorkeur op https://gezinshuis-plekken.nl/alle-abonnement/.
*Factsheet gezinshuizen 2020: https://www.nji.nl/sites/default/files/2021-10/Gezinshuizen%20-%20Cijfers%20in%20context%202020.pdf