Blog

Nieuw platform brengt vraag en aanbod van gezinshuisplekken samen

Posted on

De nood is hoog. Veel kinderen hebben een tijdelijke plek nodig in een pleeg- of gezinshuis. Omdat het thuis even niet gaat en de ingezette hulp niet voldoende verbetering brengt. Tegelijkertijd wordt de jeugdhulp omgebouwd. Woongroepen worden afgebouwd, want we gunnen kinderen die niet thuis kunnen wonen, een zo’n huiselijk mogelijk vervangend ‘thuis’. Hierdoor stijgt de vraag naar pleeggezinnen, gezinshuizen en andere kleinschalige gezinsvormen. Maar waar zijn er nog plekken vrij?

Ondanks dat de gezinshuissector groeit en professionaliseert, weten de professionals die op zoek zijn naar passende woonplekken, de beschikbare plekken in de gezinshuizen vaak niet te vinden. Er is een grote behoefte aan overzicht en een centrale plek waar de actuele vraag en aanbod van plekken zichtbaar wordt. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het NJI factsheet gezinshuizen 2020* en uit de snelle groei van de LinkedIn-groep Gezinshuisplekken (https://www.linkedin.com/groups/8860753/), waar vragers en aanbieders van beschikbare plekken elkaar vinden.

Met name de vele zelfstandige gezinshuizen zijn onvoldoende in beeld van de zoekende partijen, terwijl hun aanbod vaak heel divers is, afgestemd op heel specifieke doelgroepen. Kinderen met bijzondere ondersteuningsbehoeften, die nu vaak veel te lang moeten wachten op een plek waar ze tot hun recht komen en zich kunnen ontwikkelen tot gelukkige evenwichtige volwassenen.

Hierin komt vanaf vandaag verandering!

Eline Engelhart pleegzorgpionier van advies- en coachingsbureau Pleegzorggedoe.nl en initiatiefnemer van de LinkedIn-groep Gezinshuisplekken, heeft een website ontwikkeld waar elke aanbieder en elke zoeker van een gezinshuis- (of aanverwante) plek zijn vraag en aanbod kan plaatsen. Met alle relevante details, maar zonder de privacy van de jeugdigen te schenden. Een plek waar je ook díe plek vind, waarvan je dacht dat deze niet beschikbaar was. En de plek waar jouw specifieke opvang-aanbod bekend wordt bij een hele brede groep zoekers.

Op de nieuwe website komen vraag en aanbod nog eenvoudiger en gerichter samen dan op de linkedin-groep. Met vernuftige selectie- en bewaartools filter je op alle belangrijke aspecten voor een goede match. En kun je contact leggen met de aanbieder of aanvrager van een plek. En…je krijgt automatisch een melding als soortgelijke plekken als die je zoekt beschikbaar komen. Het doel van de initiatiefnemers is de grote vraag en aanbod te kanaliseren, zodat elk kind op een passende plek geplaatst kan worden. En er een einde komt aan de lange wachttijden.

Gratis in beeld bij zoekers of aanbieders van beschikbare plekken

Iedereen die een plek zoekt of beschikbaar heeft kan het platform gratis uitproberen €0,01 ter verificatie) en zelf de vele mogelijkheden van het platform ervaren. zo vaak als nodig.

Ben je verwijzer, plaatser, woonbegeleider of gezinshuisouder? Meld je dan aan op https://gezinshuis-plekken.nl/alle-abonnement  en kies voor het Premium S abonnement (je account wordt dan betaald door een genereuze sponsor. Die daar niets voor terugvraagt!)

*Factsheet gezinshuizen: https://www.nji.nl/sites/default/files/2021-10/Gezinshuizen%20-%20Cijfers%20in%20context%202020.pdf)

 

Lees verder

Een geschikte opgroeiplek voor een kind dat niet meer thuis kan wonen? Onvindbaar! Of toch niet?

Posted on

In de Jeugdwet is vastgelegd dat jeugdigen, die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen, bij voorkeur bij een pleegouder of in een gezinshuis worden geplaatst. Het aantal gezinshuizen groeit, net als de diversiteit en differentiatie in hun aanbod. Maar zijn ze ook allemaal vindbaar?

Het antwoord daarop is: Nee!

Gezinshuizen, en de plekken die zij beschikbaar hebben, staan nergens centraal geregistreerd. Het is door de wirwar aan opvang- en opgroeiplekken in Nederland haast onmogelijk om een volledig overzicht te hebben van actuele beschikbare plekken. Plekken die aansluiten bij de behoefte en mogelijkheden van de jeugdigen en volwassenen die een plekje nodig hebben.

Dat is een groot probleem voor de jeugdigen waarvoor een plek wordt gezocht. Zij wachten onnodig lang op een passende plek. Worden van plek naar plek overgeplaatst. Of ze worden voor korte of lange tijd, in een woongroep geplaatst. Terwijl onderzoek uitwijst dat, als thuis wonen bij eigen ouders niet mogelijk is, de meest gunstige plek om op te groeien, is in een (familienetwerk)pleeggezin of in een gezinsgerichte setting zoals een gezinshuis. Dat geldt ook voor kinderen die intensieve zorg nodig hebben of zijn uitbehandeld in een instelling en bij wie terugkeer naar huis niet mogelijk is.

Door de jaren heen kwamen daardoor bij pleegzorgpionier Eline Engelhart van Pleegzorggedoe.nl zeer regelmatig verzoeken om mee te denken in het vinden van beschikbare plekken voor jeugdigen die uithuisgeplaatst moesten worden. Pleegzorggedoe.nl is echter een advies,- coaching- en trainingsbureau en geen bemiddelaar. Om het toch makkelijker te maken voor zoekende en aanbiedende partijen om elkaar kunnen vinden, heeft eigenaar Eline Engelhart het platform Gezinshuis-plekken.nl ontwikkeld. 

Het nieuwe professionele platform Gezinshuis-plekken.nl

Er blijkt veel aanbod te zijn van goede plekken, maar de individuele aanbieders zijn moeilijk vindbaar. Het nieuwe Gezinshuis-plekken.nl probeert daar verandering in te brengen met een nieuw overzichtelijk platform met uitgebreide zoek- en filterfuncties, zodat de juiste plek snel in beeld komt. Het is dé plek waar vraag en aanbod samenkomt, van beschikbare (leef-, woon- en behandel)plekken voor jeugdigen en volwassenen, die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Gezinshuis-plekken.nl is geen commercieel platform. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun aanbod of vraag. Zij plaatsen zelf hun oproepen of aanbod en zorgen dat hun gegevens actueel en kloppend zijn. Zij beheren hun eigen content en leggen zelf rechtstreeks contact met andere aanbieders of zoekers van een passende plek.

Om de website goed te laten werken, in de lucht te houden, een helpdesk te bemannen en calamiteiten snel te kunnen verhelpen, wordt een kleine abonnementsbijdrage gefactureerd aan de deelnemers.

Er zijn 3 manieren waarop deelnemers een plek kunnen aanbieden of vragen:

  • Try-out. Een eenmalige oproep of aanbod op de webiste plaatsen. Bijv. als u specifiek voor slechts 1 kind een (vervolg)plek zoekt of beschikbaar hebt.
  • Het Premiumpakket, waarbij u onbeperkt al uw vrijkomende plekken kunt aanbieden en/of zicht hebt op de beschikbare plekken in Nederland, inclusief de expertise, specialisaties en aanvullende mogelijkheden. Zodat u niet hoeft af te wachten en snel zicht hebt op de meest passende plekken voor uw pupil.
  • En, heel bijzonder, het Premium-S pakket. Dit abonnement is speciaal voor zoekers en aanbieders die het zich niet kunnen permitteren om een bijdrage te betalen voor de diensten van gezinshuis-plekken.nl. Of die de kosten om legitieme redenen niet willen betalen. De kosten voor beheer en onderhoud worden vergoed door een sponsor, die de website en haar beheerders een warm hart toedraagt (zonder verzoek om een wederdienst!). De functies van dit abonnement zijn gelijk aan de functie van het reguliere Premium abonnement.

Kies het abonnement dat het beste bij u past: https://gezinshuis-plekken.nl/alle-abonnement/

Lees verder

Een plek in een gezinshuis vinden! Een speld in een hooiberg? Niet meer!

Posted on

In Nederland zijn ruim 500 zelfstandige gezinshuizen en ongeveer 465 gezinshuizen in loondienst. Althans dat zijn de voorzichtige aantallen die NJI heeft berekend in 2020*. Samen bieden deze gezinshuizen ruim 3600 plekken voor jeugdigen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen.

En toch staan er nog altijd heel veel jeugdigen op wachtlijsten, wachtend op een plek waar ze hun leven weer kunnen oppakken. Vooral kinderen en jongeren met een (licht) verstandelijke beperking, kinderen en jongeren met hechtings- en gedragsproblematiek en kinderen en jongeren met een autismespectrumstoornis zijn vaak lastig plaatsbaar, terwijl dat nu juist de problematieken zijn, waar veel gezinshuisouders in geschoold zijn.

Tot voor kort moesten degene die op zoek waren naar een passende woonplek voor hun pupillen het hebben van de contacten die ze zelf hadden, of via via verkregen. Of deze plekken ook de beste voorzieningen hadden voor de pupillen, was soms noodzakelijkerwijs van minder groot belang. Gewoonweg omdat het de enige plekken waren die men kom vinden.

Met de komst van de LinkedIn-groep Gezinshuisplekken (https://www.linkedin.com/groups/8860753/) is daarin vorig jaar al een belangrijke verandering gekomen. Steeds meer plaatsers weten de weg naar (het aanbod van) gezinshuisplekken te vinden. Met groot succes. De groepsleden helpen elkaar om de juiste plekken te vinden. Maar omdat het aantal leden van de groep inmiddels zo groot is (meer dan 1000 deelnemers), wordt het zoeken en aanbieden van beschikbare plekken steeds onoverzichtelijker.

Tijd voor verbetering, dus!

Met het nieuwe platform Gezinshuis-plekken.nl wordt het vinden en aanbieder van plekken een peulenschil. De handige zoek- en bewaarfuncties zorgen ervoor dat de beste match binnen enkele seconden komen bovendrijven. De website/platform Gezinshuis-plekken.nl is een initiatief van Pleegzorggedoe.nl. Pleegzorggedoe.nl is een bekende, betrouwbare partij in de wereld van pleegzorg en gezinshuiszorg. Zij adviseren, trainen en coachen pleegouders, gezinshuisouders en andere  pleegzorgprofessionals rondom samenwerking, zelfzorg en traumasensitief opvoeden. De LinkedIn-groep blijft uiteraard ook bestaan, maar dan als extra oproeptool voor de leden van het nieuwe platform.

 

GRATIS in beeld bij zoekers en/of aanbieders van beschikbare plekken

Ben je gezinshuisouder, pleegouder, eigenaar van een zorgboerderij en heb je plaats voor een jeugdige (of volwassene) die een plekje nodig heeft? Of verwijzer, plaatser, jeugdbeschermer, behandelaar en op zoek naar eem passende plek voor een pupil?  Open een gratis account en ontdek de vele mogelijkheden van het platform. Heb je interesse, maar nog geen plek nodig of beschikbaar? Je kunt je al aanmelden, terwijl je nog geen aanbod of oproep wil plaatsen. Als je voldoet aan de voorwaarden (je bent verwijzer op zoek naar een plek of gezinshuisouder/pleegouder met een beschikbare plek) wordt je aanvraag geaccepteerd.

Kies het pakket van je voorkeur op https://gezinshuis-plekken.nl/alle-abonnement/.

 

*Factsheet gezinshuizen 2020: https://www.nji.nl/sites/default/files/2021-10/Gezinshuizen%20-%20Cijfers%20in%20context%202020.pdf

 

Lees verder